Az antioxidáns tartalom az egyik legfontosabb tényező, melyet figyelembe kéne vennünk gyümölcsök, aszalt gyümölcsök fogyasztása esetén. De mit is jelent ez pontosan? Az oxidáció egy folyamat, mely során sejtkárosodás jön létre, ezt pedig az úgynevezett szabadgyökök okozzák. Ezek igen agresszív molekulák, melyek az anyagcsere melléktermékeként keletkeznek. Az oxidáció több tanulmányban is visszavezethető az öregedés egyik legvalószínűbb okának. Sőt! Az oxidáció az olyan kellemetlen, sokszor végzetes állapotok előidézéséért is felelhetnek, mint a rák-, tüdő-, és szívbetegségek. És a sor itt még nem is ér véget, de inkább nem sokkolnánk ezekkel a részletekkel tovább a kedves olvasót. Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek (a névből is ki lehet következtetni) felveszik a küzdelmet az oxidánsokkal. A tudományos kutatások szerint azzal próbálják meg semlegesíteni a szabadgyökök káros hatásait, hogy lekötik őket.

Az antioxidánsok szerepe a szervezetben

A Nuts & Berries sok aszalt gyümölcse tartalmaz antioxidánsokat, de ha hinni lehet a tudományos feltételezéseknek, akkor mind közül az aszalt szilva rendelkezik a legnagyobb mennyiséggel belőle. Létezik egy érték megnevezés, melyet ORAC-nak (Oxygen Radical Absorbance Capacity) hívunk, mely azt hivatott megmutatni, hogy 100 gramm bevizsgált anyag mekkora oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő, hatástalanító kapacitással rendelkezik. A napi javasolt antioxidánsok bevitele körülbelül 5000 ORAC. 100 gramm aszalt szilvának 5770 az ORAC értéke.

Minden egészséges aszalt gyümölcsök királya az aszalt szilva. Már 100 gramm fedezi a napi antioxidáns bevitelt!

A Nuts & Berries aszalt szilvája kitűnő minőségű. A magas antioxidánsok tartalma mellett jó tudni, hogy az aszalt szilva zsír-, és koleszterinmentes, illetve nagyszerű ásványianyag-, vitamin-, és rostforrás. Már 5-10 szem aszalt szilva elfogyasztásával fedezni lehet rengeteg napi szükségletet.

És mi van a többi aszalt gyümölcs antioxidánsok tartalmával?

antioxidánsok

Mint említettük, az aszalt szilva ORAC értéke 5770. Ugyan ezen vizsgálat megállapította, hogy sorban az utána következő gyümölcs, a mazsola kevesebb mint feleannyi (!!!) pontot ért el, azaz 2830-at. Utána a fekete áfonya következik (2400), a szeder (2036), eper (1546) és málna (1220).

Egyéb jótékony hatások, érdekességek:

-Az aszalt szilva gazdag káliumban is, mely elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását.
-Az egyik legjobb vértisztító.

Források:

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20010410/az_antioxidans_aszalt_szilva_/
https://www.natursziget.com/egeszseg/20080103antioxidansok
http://nepgyogyaszat.com/cikkek/aszaltszilva.html