Az emésztés szervezetünk egyik legfontosabb folyamata. Meghibásodása, helytelen működése számos egészségkárosító hatással járhat, sőt, ez még nem is a legrosszabb, ami történhet! A gyümölcsök híresek arról, hogy egészségesek, fogyókúrák alapvető részei, illetve, hogy kímélik a gyomrot. De még a gyümölcsfogyasztásnak is van helytelen formája.

Az emésztés és a gyümölcsök kapcsolata

 

Ijesztő belegondolni, de még a gyümölcsevésnek is vannak szabályai, ha maximális egészségjavító hatást akarunk elérni fogyasztásukkal. Nem mindegy például, hogy mikor fogyasztod a gyümölcsöket. Egyformán egészségesek a nap bármely szakában, de valamiről jobb ha nem feledkezel meg: az emésztés rengeteg energiát fogyaszt. Reggel, illetve délelőtt, amikor a legfittebbek vagyunk, kár lenne valamilyen terhelő ételt fogyasztanunk: a gyümölcsök emésztése felfoghatatlanul kevesebb energiát igényel, így fogyasszunk ezekben az órákban inkább valami ilyesmit.

A legjobb eredmény érdekében szem előtt kell tartani a gyümölcsfogyasztás szabályait!

Az emésztés és a gyümölcsfogyasztás: néhány hasznos tipp

Tudtad-e, hogy nem ajánlatos együtt fogyasztani gabonaféléket gyümölcsökkel? A gyümölcsök savtartalma egyáltalán nem passzol a keményítőt tartalmazó ételekhez. Utóbbiak emésztése ugyanis csak semleges, vagy lúgos környezetben lehetséges. Ha nem akarod, hogy a feldolgozatlan keményítő erjedésnek induljon a gyomrodban, akkor inkább hagyj legalább fél óra szünetet gabonaféle és a gyümölcs fogyasztása között, vagy inkább válassz helyette valamilyen zöldséget, melyet nyugodtan fogyaszthatsz vele együtt is.

Érdekesség az emésztés, és egy bizonyos gyümölccsel kapcsolatban

Szeretnénk hozzátenni, hogy még a Nuts & Berries-nél is kevesen voltunk vele tisztában, hogy a dinnye NEM gyümölcs, hanem zöldség. Ha jobban belegondolsz, ez logikus is, hiszen sokan fogyasztanak mellé kenyeret, és nem alakulnak ki a fentebb említett gondok közül semmi. A savas szervezetet jól lúgosítja, ezért a dinnye fogyasztása hasznos lehet olyan betegségeknél is, mint a reuma, vagy asztma.

Sokan szeretnek főtt ételek fogyasztása után egy kis desszertet is elfogyasztani, ami sok esetben gyümölcsöt jelent. Ezzel azonban nem teszünk jót a szervezetünknek! Minden energiáját leköti a főtt étel fogyasztása utáni egy órában annak megemésztése, így ha rögtön utánaküldünk még egy adag gyümölcsöt is, akkor feleslegesen terheljük. Sőt! A főtt étel lassabban emésztődik meg, mint a gyümölcs, de egyidejű fogyasztás esetén az étel megáll a gyomorban, és mondhatni megrohad. Erre mindig ügyeljünk!

 

Források:

https://wellnesscafe.hu/dieta/2017-07/a-gyumolcsfogyasztas-legfontosabb-szabalyai/
http://juiers.hu/a-taplalkozas-nehany-szabalya-az-emesztes-szempontjabol/