A Nuts & Berries egyik legfontosabb és leginkább szem előtt tartott irányelve az, hogy csakis a legmagasabb minőségű, legegészségesebb termékeket kínálja a magok és aszalt gyümölcsök szerelmeseinek. Ezért van az, hogy viszonylag kevés magunk, egyéb termékünk tartalmaz sót, vagy ha mégis, akkor külön feltüntetve, illetve megfelelő mértékben. Igyekszünk mindig olyan mag-forrásokat találni, ahonnan az érkező magok már annyira nagyszerűek, hogy ne kelljen külön ízfokozó rá. A sófogyasztás régóta nagy kérdés orvosi berkeken belül. Vizsgáljuk meg most mi is ezt a témát egy kicsit közelebbről!

A sófogyasztás és a magok kapcsolata

Lehet, hogy úgy gondolod, a túlzott sófogyasztás egészségtelen. Lehet úgy gondolod, hogy ennek épp az ellenkezője igaz. De lehet, hogy nem is figyelsz rá oda, hogy mennyi sót eszel. Van-e univerzális igazság ebben a kérdésben? Van! Mégpedig az, hogy nem szabad túl sok sót fogyasztani, mert számtalan egészségkárosító hatással járhat. Ilyenek például a magas vérnyomás kialakulásának nagyobb kockázata, a keringési rendellenességek, a szívritmuszavar, az ödémásodás, a püffedt test, vizes lábak, stb. Azonban azt is fontos tudni (mely kijelentés kísérleti alapokon, tudományos tényeken nyugszik), hogy ha teljesen megvonod a testedtől a sót, akkor is hasonló tüneteket észlelhetsz magadon, tehát kijelenthető, hogy a sófogyasztás mellőzése sem egészséges.

A sót szervezetünk nem tudja nélkülözni, egészséges működéséhez szüksége van rá!

Egyszerű: a konyhasó nátriumtartalmára egyszerűen csak szüksége van szervezetednek. Nátrium nélkül könnyebb a testnek dehidratált állapotba kerülnie, illetve hosszútávon leáll tőle az anyagcsere. Arról nem is beszélve, hogy ételeidet íztelennek érezheted!

A sófogyasztás legjelentősebb forrásai

Általánosan kijelenthető, hogy a sóbevitel legnagyobb része készen vásárolt termékekből történik meg: például konzervek (ugyanis a konzerválás egyik legnagyszerűbb hozzávalója a só), különböző készételek, pékáruk, felvágottak.

sófogyasztás

Ami nagyon fontos: a só fokozatosan rászoktatja önmagára az embert, így ételeinkhez egyre több és több sót teszünk. Mindig figyeljünk oda a mértékek betartására, igyekezzünk ételeinket ne túlsózni. A Nuts & Berries termékek közül mindegyik csak megfelelő mennyiségű sót tartalmaz.

Ha nem nagyon szeretnénk csökkenteni napi sófogyasztásunkat, akkor próbáljunk ki alternatív sókat: ilyenek például a színes sók (fekete lávasó, zöld só, rózsaszín só, kék só, szürke só), a híres himalájai só, vagy éppen a tükörsó.

Persze mind közül az a legveszedelmesebb, ha szerelmesen főzünk! 😉

Források:
https://peakshop.hu/man/sofogyasztas/

http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/8111/sofogyasztas