A telítetlen zsírsavak szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrásai, más zsiradékokkal egyetemben. Mit takar ez pontosan? Rengeteg dolgot, rengeteg pozitív tulajdonságot. Szinten tartják a test hőmérsékletét, elengedhetetlenek a sejthártya felépüléséhez, kiemelkedő szerepet játszanak olyan részegységek működésében, mint a hormonok, elősegítik a D-vitamin képződését, illetve talán a legfontosabb: segítik a vitaminok felszívódását a zsírban.

Mi a különbség a telítetlen zsírsavak és a telített zsírsavak között?

Alapvető kémiai, biológiai tudás kell a teljes megértéshez, de ne aggódj, elmagyarázzuk érthetően. A zsiradékok zsírsavakból állnak. Eddig egyszerű. Ezek a zsírsavak kémiai kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Többféle minőséget különböztetünk meg kapcsolódási szempontból. Az egyszeresen kötött kapcsolódású zsírmolekulákat nevezzük telítettnek. Ez számít az alacsony minőségűbbnek, hiszen általánosan kijelenthető, hogy károsítják a szív-, és keringési rendszert, jelentős egészségkárosító hatásokkal rendelkeznek. A telített zsírsav tartalmú ételek nagy mennyiségű fogyasztása vezet a túlsúlyhoz, érelzáródáshoz, magas koleszterinszinthez.

A telítetlen zsírsavak azonban legalább egy kettős kötést tartalmaznak, de van, ahol kettő, vagy még több kettős kötés van jelen. Előbbit nevezzük egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, utóbbit pedig többszörösen telítetlen zsírsavaknak. Az ilyenek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, leoldani az érfalakról a lerakódást, megpróbálják kiegyensúlyozni a szervezetbe került telített zsírsavak negatív hatásait. Az olajos magvak híresek arról, hogy telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

 A telítetlen zsírsavak segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, leoldani az érfalakról a lerakódást.

A tudatos táplálkozás követőiben legalább egy dolog biztosan közös: hogy mindannyiuk napi rutinjának része a magfogyasztás. Sokan a kesudiót választják, sokan pedig a mandulát. Persze akadnak olyanok is, akik a dióra esküsznek, vagy mogyoróra, vagy lenmagra. Van bármilyen különbség ezen magok között? Derítsük ki!

 

Telítetlen zsírsavak különböző magvakban

Tévedés ne essék, a magvak is tartalmaznak telített zsírsavakat, de az egész mennyiséghez képest elenyészőt. Legkevesebbet a mandula, legtöbbet pedig a makadámdió és a paradió. A makadámdióról viszont a is megállapítható, hogy ennek a magfajtának a legmagasabb az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma: 100 grammból majdnem 59! Természetesen mint korábban írtuk, vannak többszörösen telítetlen zsírsavak is, ebben a kategóriában pedig toronymagasan a dió vezet, utána pedig a pekándió és a paradió következik. Az esszenciális zsírsavak közé tartozik az Omega 3-, és Omega 6 zsírsavak is, ez az egyik legfontosabb. És az is fontos, hogy megfelelő arányban fogyasszuk! Ez pedig a lenmagolajban található meg.

Telítetlen zsírsavak: egyéb hasznos információk a zsírról

-Energiát ad: egy gramm zsír fogyasztásával szervezetünk 9 kcal energiát nyer.
-A sejt membránja nélkül nem tud megfelelően működni: ennek építőanyaga a zsír.
-A nemi hormonok termelődésének szabályozásában is szerepet játszanak.

telítetlen zsírsavak

-Nyilvánvalónak hangozhat, de logikus: a zsír védi szerveidet, hiszen körülveszi őket.
-Nem szereted, ha ki van száradva a bőröd? A megfelelő mennyiségű zsírfogyasztás még ebben is segít.
-Az E-, K-, D-, A-vitamin zsírban oldódik. Ha nem rendelkezik megfelelő mennyiségű zsírral szervezeted, akkor ezen elfogyasztott vitaminok nem tudnak hasznosulni!

Források:

https://biotechusa.hu/your-body/mogyoro-es-diofelek-zsirsav-osszetetele/
https://biotechusa.hu/your-body/mogyoro-es-diofelek-zsirsav-osszetetele/
https://vitaminstation.hu/index.php?page=life&cat=8&article=13