Liofilizált gyümölcsök

Liofilizált gyümölcsökről

Mik azok a liofilizált gyümölcsök és miért jók nekünk?

A liofilizált gyümölcsök elkészítése rendkívül idő és energiaigényes feladat. A gyümölcsök előkészítését követően egy fagyasztóba kerülnek, ahol -50°C és -80°C közötti hőmérsékletre hűtik, majd átszállítják a liofilizáló gépbe, ahol a rendívül alacsony nyomás miatt a finomságokban található víz 30-40 óra alatt szublimál, így a folyamat végére a gyümölcsökben található nedvesség körülbelül 1-4 százalékra csökken (aszalt gyümölcsök esetében ez az érték 15-30% körüli).
A fagyasztva szárítás nagy előnye, hogy nem szükséges hozzáadott anyagokkal dolgozni, mivel a baktériumok és penészgombák nem élik túl a folyamatot, viszont vitamintartalom tekintetében szinte teljes az egyezés a friss és liofilizált gyümölcs között.
Emellett a lecsökkent nedvességtartalomnak köszönhetően a gyümölcsök íze is nagyságrendekkel intenzívebb lesz, a savanyú ízvilágból adódóan pedig a kisgyermekek kedvence szokott lenni az összes bogyós gyümölcsünk.